Гръцката фирма „Лийв Тобако Михайлидис" е изплатила на 100 процента изкупения тютюн от реколта 2011 г, информира областния управител Иванка Тушанова. От общо 10-те милиона лева дължими от купувача на производителите, 3 млн са за стопаните от Кърджалийско, уточниха от Националната асоциацията на тютюнопроизводителите.  „Лийв Тобако Михайлидис" е фаворит на пазара у нас, изкупува една-трета от суровината и търгува основно с ориенталски тютюни, отлеждани в района на Южна България. Добрата новина е, че тази година изкупните цени на тютюна са скочили с 30 процента. Средната изкупна цена на килограм тютюн от сортовата група „Басми" достигна 7 лева, уточни председателят на Асоциацията Цветан Филев. По думите му суровината се отличава с високо качество и търсенето й на световните пазари расте главоломно, но основната причина цените да се покачват и производителите да са доволни от доходите си, е политиката на правителството за либерализация на пазара.
„Промените в Закона за тютюна, с които се премахна лицензионният режим за фирмите-купувачи раздвижиха не само търговията, но и производството, защото стимулираха хората да произвеждат по-качествена суровина и да защитават нейната цена. Стопаните се убедиха, че освобождаването на пазара е в техен интерес, защото им гарантира по-високи доходи. То показа, че правителството има дългосрочна визия за развитието на сектора и тя е работеща", коментира областният управител.
Очакванията са за 30-процентен ръст на разсадените площи през 2012 г.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Анонимен17/5/12 18:42

    i za6to se radvat ? 4e im platiha tolkova kisno-mazohisti

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен17/5/12 19:38

    g-n Filev se izjivyava kato piar agent na L.t.Mihaylidis.zashto li?

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен17/5/12 19:47

    А Михалевски предричаше крах на пазара!!!!!!!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен17/5/12 23:38

    Tozi Filev kakva igra igrae ne moga da razbera ?

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.