Гюнер ШЮКРИ
Ардинци отбелязаха Националният празник на България - Трети март.
На общоградското тържество пред бюст-паметника на Христо Ботев присъстваха кметът Ресми Мурад, председателят на Общинския съвет Сезгин Байрам, зам.-кметовете на общината, съветници от местния парламент, както и много граждани и ученици. С едноминутно мълчание жителите на Ардино отдадоха почит на загиналите за свободата на България.
„Всички ние, имаме основание да се радваме, че сме граждани на България. Днес, всички ние – християни и мюсюлмани, с различна етническа принадлежност, имаме основание да се радваме, че общата ни държава записа още една година в богатата си история", каза в словото си началникът на отдел „Образование, култура и спорт"  Бахар Реджебов.
Празничното тържество продължи с литературно-музикална програма, подготвена от ученици от  СОУ „Васил Левски" с ръководител Фахрие Юсеинова и изпълнения на Детска вокална група „Звънче" към читалище „Родопска искра" с ръководител Ергюн Мюмюмнов.
В знак на признателност пред героите на България венци и цветя бяха поднесени от името на общинска администрация, институции и училища. Цветя положиха и много граждани.
С тържествена церемония Община Момчилград отбеляза Националния празник на Република България – 3-ти март. Жители и гости на града се събраха пред паметника-мемориал „Костница“, за да почетат паметта на участниците в Освобождението.
По случай 138 години от Освобождението на страната на фона на националния химн заместник-кметът на община Момчилград Ерол Мехмед издигна знамето на Република България.
Тук бяха кметът инж. Сунай Хасан, председателят на Общинския съвет Юмер Юсеин, ръководството на общината, общински съветници, представители на държавни институции, директори на училища, представители на политически партии и много граждани. Пред паметника-мемориал в знак на признателност бяха положени венци и цветя от общинска администрация-Момчилград, тракийското дружество „Момчил юнак” – гр. Момчилград, СОУ „Н.Й. Вапцаров” и ОУ „Д-р Петър Берон“ – гр. Момчилград.
„Всички ние имаме памет за историята! Помним хилядите учители, книжовници, монаси, просветители и отчаяни революционери, които запалиха огъня на националното пробуждане и възраждане. Техният подвиг е измерението за националното достойнство“, отбеляза в словото си кметът инж. Сунай Хасан.
„Живеем в България, която е обща родина и обща съдба за всички нас и всички ние би трябвало да сме се поучили от преживените национални катастрофи. В условията на истинска демокрация в обединена Европа трябва да се борим за просперитета и развитието на България и за благото на всички нас – хората на 21 век, без да ги разделяме на етнос, религия, език и по-различна култура. Богатството на една страна са преди всичко хората и се надяваме това да е нетленна ценност за идните поколения“, заяви още градоначалникът.
Честването на националния празник – 3-ти март завърши с богата празнична програма, поднесена от възпитаници на Обединен детски комплекс.
С шествие и поднасяне на венци и цветя пред паметниците на Руския войн и капитан Петко войвода, започна тържественото честване на 138-та годишнина от Освобождението на България от османсно иго в Крумовград.
След фанфарния марш и  Химна на Родината жителите и гостите на Крумовград бяха приветствани за празника от зам.кмета на общината инж. Абидин Хаджимехмед. Деца от ІІ клас на СОУ „В.Левски” рецитираха и танцуваха за празника, а с песните на чаровните народни певици Калина и  Невена се изви дълго хоро от самодейци от танцовите клубове в града и много граждани.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. зафериус3/3/16 20:58

    зафериус е казал.
    И ВЪЛКЪТ СИТ И АГНЕТО ЦЯЛО.
    Но за сега.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.